Romea.cz: Segregace jako podpůrné opatření, nebo politické rozhodnutí?

15. 9. 2015
EDUin
390294125_50e1f69b51_z

Publikujeme zprávu převzatou ze zpravodajského webu Romea.cz, která vyšla 8.9. pod názvem Škola v Krásné Lípě má speciální třídu pro romské prvňáky. Stojí za tím tlak rodičů z majority? (ZDE). Zpráva referuje o praxi základní školy v Krásné Lípě na Šluknovsku, kde byly děti romských rodičů vyděleny z kolektivu ostatních dětí do speciální třídy. O segregaci v našich školách mluvila na jaře zpráva Amnesty International (ZDE), tehdejší ministr školství Marcel Chládek její závěry popíral.

Ředitelka základní školy v Krásné Lípě na Šluknovsku vytvořila speciální třídu pro romské prvňáky. Jejich rodiče si stěžují, že o tom, že jejich děti budou chodit do jiné třídy než ostatní děti, nevěděli. Škola argumentuje tím, že nešlo o rozdělení dětí podle etnicity, ale podle toho, zda navštěvovaly nebo nenavštěvovaly mateřskou školku. Romští rodiče hovoří i o petici neromských rodičů, kteří si nepřáli, aby jejich děti chodily do stejné třídy společně. Nevoli rodičů z majority připustil i starosta města.

„Můj syn dnes nastoupil do školy do prvního ročníku. Paní ředitelka připravila tři třídy a založila sociálně slabou třídu, do které nastoupil můj syn a také další děti. Děti rodičů z ostatních tříd sepsali petici, že si nepřejí, aby naše romské rodiny chodily do třídy s našimi dětmi. Nedali nám možnost volby a proběhlo to bez ohledu na to, co si myslíme,“ napsala prvního září jedna z romských maminek do redakce Romea.cz.

Zřizovatel školy rozdělení dětí odůvodňuje tím, že děti v jiné třídě, tedy ty, které předtím nechodily do mateřské školky, budou mít k dispozici speciální pedagogy a asistenty.

„Žádná petice neexistuje,“ uvedla pro server Romea.cz ředitelka školy Ivana Preyová, která je zároveň členkou městské rady. „Zařazování žáků do tříd je v kompetenci ředitele školy. Žádným rokem jsem nerozdělovala žáky do první A – B po konzultaci s rodiči. Segregovaná třída nevznikla,“ přibližuje.

„Ve třídě je 26 romských dětí. Některé děti jsou světlejší, nevypadají na první pohled jako Romové, ale všechny děti v té třídě jsou romské,“ uvedla pro server Romea.cz další z maminek prvňáčka ve speciální třídě Petra Jelínková.

„Petice proběhla ještě před prázdninami, byla podaná na městský úřad na radu, ale dopředu nás nikdo neinformoval. První školní den se jedna z maminek ptala pana učitele, jestli ta třída, kam chodí naše děti, je romská. Odpověděl, že ano, a že to máme řešit s paní ředitelkou. Ta nám ale řekla, že důvodem zařazení dětí do téhle třídy je to, že nechodily do školky a že se při zápisu zjistilo, že potřebují speciální třídu. Při zápisu během deseti minut… Ano, jsou tu děti, které by potřebovaly speciální třídu, ale určitě ne všechny. Paní ředitelka se zavírá u sebe, nedá se s ní moc komunikovat,“ přibližuje Jelínková.

Podle reportáže České televize připustil nevoli rodičů z majority i starosta města Krásná Lípa Jan Kolář: „Někteří rodiče dětí majoritní společnosti usoudili, že bude vhodnější, pokud jejich děti naši školu nebudou navštěvovat právě proto, že roste poměr romských dětí ve třídách,“ řekl.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články