Tisková zpráva: Obecní volby – Jak konkrétní obce podporují své ředitele a učitele

1. 10. 2018
EDUin
Screenshot_3

Praha, 1. října – Na otázky „jak vybírat školu pro dítě“ odpovídáme vždy „podle učitelů a ředitele“. Podle toho, jak podporuje obec učitele a ředitele mateřských a základních škol, lze usuzovat na odpovědnost politického vedení. Najdete něco podobného v předvolebních programech kandidátů do obecních voleb? Pokračujeme v sérii konkrétních příkladů toho, jak obce podporují veřejné vzdělávání ve svých lokalitách na základě materiálu Vzdělávání přede-vším v každém regionu. Po strategiích rozvoje přichází na řadu právě podpora toho nejdůležitějšího v lokálním školství.

Jednoznačně nejdůležitějším, klíčovým faktorem, který ovlivňuje kvalitu vzdělávání, jsou učitelé a ředitelé. Shodují se na tom mezinárodní výzkumy i Strategie vzdělávací politiky v ČR do roku 2020. Podporovat je lze nejen z úrovně státu a ministerstva, nýbrž i z úrovně zřizovatelské, z krajů (SŠ) a obcí (MŠ a ZŠ). Jakou podporu vaše obec ředitelům a učitelům nabízí? Právě podpora pro učitele a ředitele by mohl být jeden z argumentů při posuzování volebních programů jednotlivých stran v obecních volbách.

Jak některé obce v ČR podporují učitele a ředitele:

  • V Psárech přilepšují škole finančně, aby mohla podporovat další vzdělávání učitelů v žádoucích oblastech vzdělávání, ale také aby si škola mohla zajistit podpůrné profese, jako například rodilé mluvčí pro výuku jazyků, psychology, speciální pedagogy (mohou být i sdíleni mezi několika školami) či kariérové poradce. Kromě toho pomáhají škole získat na tyto služby finanční podporu z kraje.
  • V Úvalech se školám snaží ulehčit od narůstající byrokracie tím, že nad rámec povinného rozpočtu navyšují prostředky zřizovatele na další administrativní sílu nebo externí služby, aby učitelé mohli především učit a ředitelé naplňovali roli pedagogických lídrů.
  • V Kolíně zajišťují hospitace učitelů v jiných školách a podporují vzájemné učení od inspirativních škol napříč ČR.
  • V Táboře podporují dobrou komunikaci mezi školami. V otevřeném plénu řeší veškerou problematiku, včetně rozdělení financí. Usilují o to, aby místo konkurence panovala mezi školami spolupráce na základě nalezení unikátnosti každé z nich.

Bob Kartous, analytik a vedoucí komunikace EDUin, řekl: „V obcích, jejichž vedení si uvědomuje důležitost učitelů a ředitelů, se podle toho chovají a voliči by měli mít možnost takové kroky vidět. Od transparentního výběru ředitelů se snahou dosadit na nejdůležitější místo ve škole odborníka, nikoliv kamaráda, přes další finanční podporu na vzdělávání učitelů až po úlevu od administrativy. Jednoduchá otázka pro kandidáty do voleb: Co by měl především umět a dělat ředitel školy? Správná odpověď: Vést učitele.“

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články