V Praze začíná Junior Café – setkání žáků základních a středních škol s inspirativními osobnostmi

20. 5. 2012
EDUin
science_cafe

Žáci vyšších ročníků základních škol a středoškoláci, významné osobnosti z různých oborů a jejich vzájemně inspirující setkání v neformálním prostředí – to je podstata právě začínajícího projektu Junior Café. Hostem prvního Junior Café s tématem „Jak se učí roboti“ bude Roman Neruda z Ústavu informatiky Akademie věd ČR. Junior Café se uskuteční čtvrtek 24. května od 16 hodin v kavárně Potrvá (Srbská 2, Praha 6, nedaleko stanice metra Hradčanská). Přijít mohou všichni žáci základních a studenti středních škol, vstup je zdarma.


Junior Café pořádá občanské sdružení Otevíráme, které tak navazuje na čtyřletou tradici diskusních setkání s vědci s názvem Science Café. Mediálním partnerem projektu je EDUin. „Chceme dát mladým lidem možnost popovídat si s osobnostmi, které tvoří něco zajímavého a mohou být pro žáky a studenty inspirací – třeba i při volbě povolání. Proto je na Junior Café dostatek prostoru pro otázky z publika. Usilujeme spíše o diskusi než pasivní přednášku,“ říká Lukáš Soukup, předseda Otevíráme, o.s., a dodává: „Rádi bychom, aby diskusní odpoledne Junior Café byly pro mladé návštěvníky také příležitostí, jak potkat vrstevníky, kteří mají podobné zájmy, ale jsou třeba z jiné školy nebo čtvrti.“


Host Junior Café, Roman Neruda, je předním českým odborníkem na umělou inteligenci, který se zároveň podílí na řadě mezinárodních projektů. Zabývá se modely umělé inteligence inspirovanými přírodou, jako jsou neuronové sítě, evoluční algoritmy a multiagentní
systémy, a jejich aplikacemi v data miningu nebo robotice. Návštěvníci Junior Café se tak dozví, jak se učí roboti nebo jak lze v praxi využít tzv. data mining – tedy analýzu dat, kterých máme v dnešním světě kolem sebe plno, a to nejen na internetu. „Na Junior Café přinesu také malý model robota. Těším se na diskusi se studenty a rád jim přiblížím, jak naše výzkumy probíhají,“ říká Roman Neruda.


Zájemci mohou účast potvrdit na Facebooku.


Generálním partnerem Junior Café je Nadační fond Karla Janečka, partnerem společnost LukyLab, mediálním partnerem je EDUin, o. p. s. a dalšími partnery časopis VesmírNakladatelství Academia.


Hana Valentová,
hanka@sciencecafe.cz;
telefon: +420 607 809 951

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články