Tisková zpráva: Nominace do GTP CZ jsou stále otevřené. Poděkujte svým inspirativním učitelům

26. 1. 2023
HP-EDUin.cz_

Ještě téměř měsíc běží nominace do ceny Global Teacher Prize Czech Republic. Národní varianta mezinárodního ocenění ukazuje inspirativní pedagogy a zvyšuje prestiž učitelského povolání. Učitele ze základních i středních škol může nominovat kdokoliv do 23. února 2023. Cenu organizuje EDUin.

Letos přichází víc nominací od samotných žáků a studentů, opět ve větší míře jsou zastoupení střední odborné školy. „Stejně jako v minulých letech se objevuje víc nominací pro jednoho konkrétního učitele z jedné školy, kterého chtějí žáci nebo kolegové podpořit,” popisuje manažerka ceny Hana Matoušů. „Máme velkou radost z toho, že roste známost ceny. Hodně nominací přichází od lidí, kteří se o ceně dozvěděli od známých, rodiny nebo kamarádů,” dodává Matoušů.

Nominovaní učitelé pak sami musí vyplnit přihlášku do ceny. „Už to je pro většinu z nich skvělou příležitostí pro reflexi své pedagogické praxe. Jde nám o to, aby získání ocenění nebylo cílem samo sobě, ale aby bylo prostředkem k navázání vzájemné spolupráce, využití potenciálu oceněných učitelů a rozšíření dopadů jejich pedagogických aktivit,“ dodává Matoušů.

Ceně GTP CZ se věnuje i nový EDUcast s loňským finalistou Petrem Šímou. „Byla to strašně zajímavá zkušenost z mnoha hledisek – z toho, co tomu říkalo moje okolí, co mi to potom dalo, jak jsem poznal sám sebe, co dělám, jak se chovám a jak bych to mohl dělat líp a také, jaké nové lidi jsem poznal,” popisuje učitel biologie a chemie na pražském Gymnáziu Botičská.

Poslechněte si podcast EDUcas s finalistou GTP CZ Petrem Šímou

Učitelé ocenění v GTP CZ se stávají vyhledávanými mentory a profesionály ve svých regionech a zároveň odbornými poradci vzdělávacích institucí a úřadů v celostátním měřítku. Účastníci uplynulých ročníků GTP CZ se s EDUinem podílí na projektu Učiteling nebo na publikacích České školní inspekce, jsou členy projektu Národního pedagogického institutu SYPO (Systém podpory profesního rozvoje), organizují workshopy, přednáší na konferencích a sami je i organizují – například Festival inspirace v přírodních vědách.

Letošní klip Global Teacher Prize CZ:

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz.