Tisková zpráva: Proměna maturit nesmí skončit jen u rozdělení na dvě úrovně

(c) ŽupaBA VUCBA, (CC BY 2.0)

Je důležité dobře nastavit prostupnost v rámci zkoušky.

Ministr školství Petr Gazdík uvádí jako jednu ze svých priorit v čele úřadu proměnu maturitní zkoušky. Přiklání se k návrhu, který vytvořil think thank Univerzity Karlovy Vzdělávání 21. Gazdík počítá s tím, že by se maturita rozdělila na dva druhy – profesní a vysokoškolskou. EDUin ale upozorňuje, že je důležité myslet na prostupnost celého systému a konkrétní podobu maturity.

Změna maturity je i v programovém prohlášení vlády: „Zaměříme se na ověřování získaných kompetencí a gramotností v uzlových bodech vzdělávání a na základě toho připravíme změny v přijímacích, maturitních i závěrečných zkouškách, včetně důrazu na jejich digitalizaci.“
EDUin vítá, že ministr Gazdík chce tuto dvouúrovňovou maturitu zavést. Zcela klíčové je nastavení dobré prostupnosti celého systému a vybudování dostatečné nabídky příležitostí, jak si i později bez opakování střední školy doplnit maturitu na vyšší úroveň.

Navrhovaná úprava příliš neřeší samotný obsah zkoušky. Podoba maturity totiž i v návrhu think thanku vypadá téměř stejně jako ta, kterou studenti dělají nyní. Podle návrhu V21 by například zkouška z českého jazyka měla: „ověřovat schopnost maturanta porozumět textu, zformulovat myšlenku, podpořit svůj názor věcnými argumenty“.

Přitom toto už současná maturitní zkouška ověřuje. Návrh V21 tedy v této oblasti nepřichází se žádnou zásadní proměnou samotného obsahu maturity.

Jan Zeman, analytik EDUinu: „Je čas vyložit karty na stůl. Není třeba mít za týden hotovou přesnou podobu nové maturity, ale minimálně přesnější scénáře by zrychlily debatu a mohly by včas zastavit nedostatky, které jsou u ‚vývoje‘ inovací běžné a je třeba se o nich bavit. Nepříjemné dohady o podobě závěrečné práce, prostupnosti nebo obtížnosti budou u konkrétních návrhů koncepce maturity samozřejmostí, ale pro MŠMT zde platí to samé co pro maturanty. Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.”

Připojit se s



Odebírat komentáře
Upozorňovat mě na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments