Tisková zpráva: Výzva k zastavení revizí rámcového vzdělávacího programu

ilustrační foto (c) kateřina lánská

Praha 19. června 2019 – Zveřejňujeme stanovisko konzultační skupiny, kterou svolal Národní ústav pro vzdělávání pro nastavení dalšího procesu revizí národního kurikula. Výsledkem je jednoznačné doporučení rozběhnutý proces revizí v tuto chvíli zastavit a soustředit se na vyjasnění střešních otázek ve Strategii vzdělávací politiky 2030+. MŠMT již neoficiálně práce na revizích přerušilo.

Národní ústav pro vzdělávání vytvořil na počátku roku konzultační skupinu složenou z expertů na vzdělávací politiku a kurikulum, která se měla vyjádřit k procesu a harmonogramu probíhajících revizí rámcových vzdělávacích programů (RVP). Dokument je z března 2019 a NÚV ho dosud nezveřejnil na svém webu k revizím, proto stanovisko zveřejňuje ve shodě s ostatními členy skupiny EDUin jako jeden z účastníků.

MŠMT sice na tlumočené stanovisko nijak oficiálně nereagovalo, ale na několika veřejných fórech bylo sděleno, že práce na revizích RVP se přerušují do doby, než vznikající Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+ určí další směr.

Miroslav Hřebecký, programový ředitel EDUin, řekl: „Je velmi dobře, že ministerstvo školství vyslyšelo volání odborníků po přerušení revizí kurikula do doby vyjasnění strategického zadání, aby se nedělala dvojí práce. Mělo by to ale otevřeně oznámit i učitelům a odborníkům na revizích pracujícím. Prozatím je status quo v prapodivném mlžném oparu a nikdo nic neví a raději ani nikam nepíše.“

Přidat komentář

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers

Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Radek SárköziBořivoj Recent comment authors
  Odebírat komentáře
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Bořivoj Brdička

Zbývá jen zajistit, aby Strategie 2030+ byla skutečně realizována. Potěší mě, když mě někdo přesvědčí, že existuje nějaký důvod tomu věřit.

Radek Sárközi

Podle aktuálních informací z médií se pracuje na „novém předmětu“ technika, takže práce zastaveny nebyly…