Představujeme vítěze ceny Eduína 2013: Naučmese.cz

26. 11. 2013
EDUin
10714983104_ff03ac4829_z

Představujeme další vzdělávací počin, který se umístil mezi finalisty a vítězi ceny za inovace ve vzdělávání Eduína 2013. V pořadí čtvrtý rozhovor je věnován projektu Naučmese.cz, který byl oceněn druhým místem v kategorii Cena veřejnosti. Stránky projektu si můžete prohlédnout ZDE. Pokud si chcete zopakovat pravidla soutěže, najdete je ZDE, stručný přehled vítězů a finalistů ZDE.

Projekt Naučmese.cz je založen na jednoduché myšlence, že kdokoli může naučit kohokoli cokoli. V aktuální nabídce na webu www.naucemese.cz najdete kurzy, které vám poradí, jak začít legálně podnikat, jak se správně oblékat či jak zatočit s nejrůznějšími strachy a úzkostmi. Na otázky odpovídá Jan Tinka, člen týmu a lektor na Naučmese.cz. V případě dalších dotazů ho můžete kontaktovat na adrese honza@naucmese.cz.

Kdy jste začali s oceněným projektem a proč? Umíte pojmenovat a časově zařadit impuls, který vás vedl k úvaze, že na něm začnete pracovat?

Nad Naučmese.cz jsme začali přemýšlet na podzim 2011 (http://www.naucmese.cz/narozeniny) a po pěti měsících příprav a vývoje spouštěli s prvními 25 kurzy. Inspirací nám byl podobný zahraniční projekt Skillshare, který jsme přizpůsobili jak českým podmínkám, tak našim představám. Sami totiž od začátku projekt využíváme jako účastníci kurzů a lektoři. A motivací byla touha navštěvovat zajímavé neformální kurzy.

Co jste chtěli vaším projektem změnit? 

Jan Tinka, Naučmese.cz

Způsob, jakým lidé vnímají neformální vzdělávání a možnost, jak k němu přistupovat – vybrat a objednat si kurz je otázkou pár minut a nemusí jít jen o jazykové kurzy nebo doučování chemie. Chcete se zdokonalit v háčkování nebo pokeru? Žádný problém.

V čem spočívá inovace, kterou přinášíte do světa vzdělávání?

Před námi tady podobný projekt nefungoval a když člověk neměl plány na odpoledne nebo víkend, spíše by ho účast na kurzu ani nenapadla: koncert nebo kino, to ano. Snažíme se to změnit a vybudovat povědomí o zajímavých kurzech a inspirativních lektorech.

Naše komunita nám v tom hodně pomáhá. Pořádáme setkání, na kterých probíráme Naučmese ze všech stran a také motivujeme lidi, aby v sobě našli odvahu a stali se lektory. Aby pomohli rozšířit a zpestřit naši nabídku.

Kdo je typickým uživatelem vašeho projektu?

Na jedné straně jsou to účastníci kurzů, na straně druhé pak lektoři. Mezi těmito skupinami je však průnik, který stále roste. Kurzy navštěvují i děti a senioři, ale průměrný věk účastníků bude pod 30 let.

Co považujete za přínos projektu? Co z vašich původních představ se podařilo uskutečnit?

Původní koncept se nám podařilo uskutečnit. Máme ale hlavy plné nápadů, kterými projekt průběžně vylepšujeme. Za hlavní přínos považuji vznik komunity okolo Naučmese. Účastníci se po kurzech často zdrží a probírají témata, která s kurzem nesouvisí, posílají si doplňující materiály, zakládají skupinky a chodí společně na další kurzy, vznikají nová přátelství. Jednomu z lektorů nabídla spolupráci univerzita, jiného oslovily firmy, ve kterých nyní vede kurzy na míru. Tyhle příběhy mě strašně baví.

Fotografie z kurzu, Naučmese.cz

Co se zatím nepodařilo naplnit?

Majorita kurzů je nabízena stále v Praze. Brno nabralo na obrátkách a Ostrava se přidává, ale našim cílem je rozšířit pole působnosti i do menších měst.

Co plánujete pro příští rok?

Spustíme Naučmese také na Slovensku a ještě více to rozjedeme v Česku. Kromě toho chceme více proniknout do segmentu firemního vzdělávání – firmy už u nás kurzy kupují, chceme jim to zpříjemnit a zjednodušit. A nasadíme také spoustu technických novinek, které ocení lektoři i účastníci kurzů.

Fotografie z kurzu, Naučmese.cz

Další rozhovory s finalisty ceny Eduína 2013 najdete ZDE.

 

 

 

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články