Nový trend – digitální odznaky, které dokládají neformální vzdělání

© 2013 Education World

Digitální odznaky potvrzují znalosti a zkušenosti získané mimo vzdělávací instituce. V současné chvíli by pomohly vyřešit situaci zkušených, avšak neaprobovaných učitelů v českých školách.

Praha 5. února – V moderním vzdělávání hraje významnou roli vzdělání nabyté mimo školu a zkušenosti získané v praxi. V České republice zatím neexistuje systém, jak neformální vzdělávání certifikovat. Řešení nabízí webová platforma Veriod, která je první svého druhu u nás. Využívání digitálních odznaků by mohlo vyřešit problém s uznáním kvalifikace neaprobovaných učitelů.

Vedení sportovního oddílu nebo kroužku pro děti ulice, účast na letní škole, to všechno patří v CV někam na konec. Mimoškolní či mimopracovní aktivity jsou ale zdrojem cenných zkušeností, a to nejen pro učitele. Díky digitálním odznakům lze neformální vzdělání snadno doložit a ověřit. Své zkušenosti tak mohou prezentovat i školáci a získávání odznaků je motivuje k učení i mimo školu.

Untitled-2
Ukázka digitálního profilu na Veriod.cz

Myšlenka potvrzování dovedností pomocí digitálních odznaků vznikla v USA a do České republiky ji přináší projekt Veriod, který je zatím v pilotní fázi. Každý odznak obsahuje informaci o tom, kdo jej udělil a za co konkrétně. Udělování odznaků je technicky snadné, jejich předností je vizuální pojetí. Mohou sloužit i pro vystavování osobních referencí.

Vydávání odznaků má svá kritéria a udělit je lze za činnosti jako například:

• úspěšné zorganizování akce či prezentace, účast na projektu, letní škole nebo semináři
  • působení v organizaci či iniciativě
  • složení zkoušky nebo testu (např. společnost Scio bude udílet odznak za dosažení určitého percentilu v rámci národních srovnávací zkoušky)

Odznaky může nositel vystavit na sociálních sítích (G+, Facebook , LinkedIn), na svém profilu na webu Veriod.cz nebo je umístit na vlastní blog či web. Digitální odznaky a jejich udělování budou součástí projektu „Chci učit“, který chce vyzdvihnout práci vynikajících učitelek a učitelů v českých školách.

Ukázku, jak profil s digitálními odznaky vypadá, můžete vidět ZDE.

Dalibor Naar, zástupce projektu Veriod, řekl: „Hlavní výhodou digitálních odznaků je, že umožňují snadné a rychlé potvrzení a ověření vzdělání dosaženého mimo školu, což je v Česku naprostá novinka. Umožňují ocenit jakékoliv úspěchy a výsledky a lze tak potvrdit i zkušenosti praktiků, kteří třeba nemají diplom. Získávání odznaků je velmi motivující pro děti, protože staví poznatky získané mimo školu naroveň známkám. Zároveň funguje jako hra. Právě herní charakter je na systému digitálních odznaků nejzajímavější. Portfolio s odznaky, které se ze začátku zdá jako zábava, se dětem bude hodit, až se budou hlásit na školu nebo se ucházet o práci.“

ilustrační foto: © 2013 Education World

Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Přidat komentář

6 komentářů k "Nový trend – digitální odznaky, které dokládají neformální vzdělání"

Seřadit dle:   nejnovějších | nejstarších | nejoblíbenějších
Zdeněk Sotolář
2 years 4 months ago

Zejména pro děti určitě pěkná hra, motivující, hlavně digitální. Ale že odznáčky „by pomohly vyřešit situaci zkušených, avšak neaprobovaných učitelů v českých školách“ je absurdní. Řada učitelů má v šupleti za posledních dvacet let nastřádaný štos certifikátů, které jsou mu na houby. Proč by digitální odznaky měly situaci nějak řešit? Jak budou zakomponovány do hrozícího kariérního řádu? Nijak.

Bohunka
2 years 4 months ago

…“V České republice zatím neexistuje systém, jak neformální vzdělávání certifikovat.“…

Certifikací neformální vzdělávání zformálníte!

Certifikace je
atestace, zkoušení, testování jakosti (kvality) produktů a služeb,ale i způsobilosti (kompetence) pracovníků realizované v autorizovaných zkušebnách podle daných norem platícících v jednotlivých zemích.

Ptám se tedy:
Má už někdo z autorů projektu s odznáčky představu, kdo by měl certifikovat, a podle jakých norem?
Kdo bude hodnotit úspěšnost zorganizování akce?

Děkuji za případné odpovědi.

Prima večer. :-)B.

Petr Koubek
2 years 4 months ago

Zdeňku, naprostý souhlas, také uznávání výsledků neformálního a informálního učení musí mít pravidla, která budou nějak odpovídat oborové didaktice, a transdidaktice. Jako zábava je sběr odznáčků dobrý, ale jako kvalifikační znak? K tomu dlouhá cesta!

Vladka
2 years 4 months ago

Tak nejdřív jsem si myslela, že je to sranda, že si z dané situace někdo střílí…
Teď mám spíš pocit, že se někdo zbláznil….