Jaké změny přinese nový školní rok?

Přinášíme stručný přehled novinek a úprav, které se dají očekávat ve školním roce 2023/2024.

7

Ilustrační foto (c) Kateřina Lánská

Do začátku nového školního roku zbývají necelé dva týdny. Od září by měla začít platit novela hygienické vyhlášky, k dalším změnám by mělo dojít během školního roku.

Novela vyhlášky o hygienických požadavcích na prostory a provoz škol

Od nového školního roku by měla platit nová vyhláška, která se týká vybavení školních budov a jejich provozu. Návrh vznikl pod vedením hlavní hygieničky a podílela se na něm čtyři ministerstva. Cílem úpravy je sladit legislativu se současnými požadavky, ale i realitou. Úprava jasně stanovuje odpovědnost zřizovatele a ředitele za zdraví žáků. Nově by neměl být stanovený minimální počet metrů čtverečních na žáka, vyhláška také umožňuje v odůvodněných případech mít společné toalety pro chlapce a dívky. „Oceňuji, že snahou je mimo jiné ušetřit obcím prostředky a ulehčit navyšování kapacity škol. Mnohé pasáže už nyní budí silné kontroverze, často ale jde o nepochopení nebo politické zneužití,” myslí si programový ředitel EDUinu Miroslav Hřebecký.

Digitalizace přihlášek na střední školy

Pokud se stihne narychlo připravovaný záměr ministerstva školství, přihlášky budou žáci podávat v novém školním roce online a bude také možné stanovit pořadí přihlášek na jednotlivé obory. Novinkou by také mělo být, že rodiče dostanou možnost vidět počty volných míst na daných oborech a školách. „To určitě může pomoct, nebude potřeba stát žádné fronty, které se tvořily letos na chodbách škol před druhým kolem přijímacích zkoušek,” vysvětluje analytička EDUinu Lucie Slejšková.

Financování školních jídelen

Ministerstvo školství chce financování provozu školních jídelen převést na zřizovatele – tedy obce, města a kraje. A to kvůli úsporám v ministerském rozpočtu. „Podrobnosti k chystanému návrhu zatím nemáme. Důležitost dostupnosti obědů ale dlouhodobě ukazují data. Právě obědy jsou často prevencí před absencí dětí ze sociálně slabších rodin ve škole a pro některé také jediné teplé jídlo během dne,” dodává Lucie Slejšková.

Revize rámcového vzdělávacího programu

Na ministerstvu školství stále běží revize RVP pro základní vzdělávání. Její osud ale aktuálně není jasný. Pokud by ministerstvo školství trvalo na původním harmonogramu, mělo by být nové RVP hotové do konce roku 2023.

Délka školní docházky

Ministr školství Mikuláš Bek mluví o proměně délky povinné školní docházky. Zatím není rozhodnuto, jestli se ponechá 9. ročník a přidá první ročník střední školy, nebo se základní škola zkrátí na osm let a přidají se dva povinné středoškolské roky. „V EDUinu určitě prodloužení školní docházky vítáme. Je ale potřeba tuto změnu opravdu velmi dobře připravit. Výhodnost rušení devátého ročníku zatím nikdo nepodložil daty. V EDUinu proto podporujeme ponechat 9 let základní školy a přidat rok povinně na střední. Pro žáky se tak oddálí rozhodování o profesní dráze, což je dobře, ale také je to udrží déle ve vzdělávacím systému, což zvyšuje jejich šanci na budoucí uplatnitelnost,” dodává programový ředitel EDUinu Miroslav Hřebecký.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články