Tisková zpráva: Termíny pro revizi RVP ZV začínají být nereálné

7. 2. 2023
EDUin
56-scaled

Na kvalitní promítnutí změn do praxe nedáváme dostatek času.

Ministr školství Vladimír Balaš předal minulý týden za svůj úřad Národnímu pedagogickému institutu technické zadání revize Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Došlo k tomu s víc než půlročním zpožděním. Podle předsedy Expertního panelu k revizi Jana Jiterského ale stále platí už dříve avizovaný termín, od 1. září 2025 by se podle nového RVP mělo začít učit v 1. a 6. třídách.

echnické zadání pro NPI najdete zde. EDUin oceňuje, že Národní pedagogický institut má konečně přesné zadání pro tvorbu rámcového vzdělávacího programu. Vítáme zejména to, že povinný vzdělávací obsah zůstane společný pro všechny žáky. Opačný přístup by jen dál prohluboval nerovnosti ve vzdělávání.
Členové pracovních skupin při NPI ČR teď musí konkrétní podobu RVP ZV napsat. Kvůli půlročnímu zpoždění na to ale mají méně času, než se původně plánovalo. Nový rámcový vzdělávací program by měl být hotový ještě letos. První školy by podle nového RVP měly začít učit v září 2024, řekl na tiskové konferenci MŠMT Jan Jiterský.
EDUin upozorňuje, že na tvorbu nového a opravdu kvalitního RVP je potřeba dostatek času. Ten ale teď pomalu začíná docházet. V rozporu s tím ministr Balaš opakovaně zdůraznil, že tato reforma nemá být formální a je třeba tvorbě RVP a zejména metodické podpoře škol věnovat dostatek času.
Lucie Slejšková, analytička EDUinu: „Nepochopitelné je to, že dále tvrdíme, jak dokážeme vytvořit kvalitní RVP ZV za méně než rok a ještě ho zkonzultovat s učiteli a odbornou veřejností. Pak nám zbývá rok a půl na to, abychom naučili s novým RVP pracovat ty školy, které dosud nebyly příliš reformní. A zároveň musí školy napsat svoje nové školní vzdělávací programy. Existuje tu zkušenost z první reformy – takové termíny povedou nutně opět k formálnosti. Jakkoliv chápu, že MŠMT je tlačeno chystaným systémovým projektem, tímto způsobem k reálné změně nedojde.”
Blíží se uvedení Auditu vzdělávacího systému za rok 2022. Už nyní na webu najdete přehled hlavních událostí ve vzdělávací politice za uplynulý rok. Za pomoci podrobného vyhledávání je možné sledovat i vývoj schvalování Hlavních směrů a revize RVP ZV.
logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články