Screenshot_1

Ministr veřejně přislíbil, že přizve EDUin k jednání o přijímacích zkouškách. Toto prohlášení je v kontrastu s jeho dosavadním přístupem a snahou nekomunikovat.

Praha 27. lednaMinistr Chládek v pořadu Interview (ČT24, 21. 1. 2015) opět bez důkazů tvrdil, že EDUin jedná v zájmu společnosti Scio. Tento výrok z jeho úst nezazněl poprvé, jeho taktikou je tímto způsobem obejít argumenty, které EDUin předložil v souvislosti s plošnými přijímacími zkouškami na SŠ a pochybnostmi o jejich smyslu a účelu. Ministr školství navíc odkazoval k rozhovoru, v němž zástupce EDUin zájmy společnosti Scio nehájil, naopak poukázal na jejich problematičnost.

Ve zmiňovaném pořadu byl ministr školství konfrontován s argumentem, který pro ČT uvedl Bob Kartous (EDUin), že přijímací zkoušky nejsou vhodným nástrojem k tomu, aby odhalily, kdo je schopen odmaturovat a kdo ne. Právě to je jeden z hlavních argumentů, kterými ministerstvo ospravedlňuje krok, jenž je v odborných kruzích považován za rizikový.

Ministr školství prohlásil, že mluvčí EDuin je bývalým zaměstnancem Scia a od toho odvodil, že EDUin hájí zájmy Scio v této otázce. Ve skutečnosti však ve zmíněném rozhovor Bob Kartous zpochybnil, že by jednotné přijímací zkoušky znamenaly právní riziko, jak tvrdí společnost Scio, a dále uvedl, že v ČR chybí regulátor, který by stanovil, zda je testování prováděné na školách v souladu s platným kurikulem. Taková regulace by se nepochybně dotkla i společnosti Scio a jejích zájmů.

Ministr školství na argument o nízké predikční validitě jednotných přijímacích zkoušek neodpověděl. Doposud neodpověděl na žádné z rizik, na něž EDUin v průběhu posledních měsíců upozornil. Prohlásil však, že EDUin přizve k diskusi o přijímacích zkouškách.

Zdeněk Slejška, ředitel EDUin, řekl: „Ministr Marcel Chládek se systematicky vyhýbá diskusi na odborné úrovni. Místo toho se snaží manipulovat veřejným míněním ničím nepodloženým tvrzením, že EDUin podporuje zájmy společnosti Scio. Fakt, že mluvčí naší organizace v inkriminovaném rozhovoru zájmy této společnosti problematizoval, mu pravděpodobně unikl. Ze strany ministra školství se jedná o poškozování dobrého jména naší organizace. Vyzveme ho, aby se k této věci oficiálně vyjádřil a aby se omluvil, neprokáže-li, že má pro svá tvrzení důkaz. Pozvání k diskusi nad přijímacími zkouškami s díky přijímáme. “

Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Přidat komentář

8 komentářů k "Tisková zpráva: Ministr Chládek opakovaně mate veřejnost v souvislosti s organizací EDUin"

Seřadit dle:   nejnovějších | nejstarších | nejoblíbenějších
Nezávislý pozorovatel
1 year 4 months ago

No, on se možná pan ministr jenom podíval, s čí podporou mimo jiné pracoval Eduin v minulosti. Vždyť společnost Scio byla v mnoha projektech jeho partnerem, nebo se pletu?

Příkladem takové spolupráce je i následující šetření:

Na této adrese si lze snadno stáhnout celý výzkum na poslední stránce na odkazu ZDE a podívat se, kdo jej platil – viz poslední strana.
Celé to navíc vyvolává dojem, že výsledky tohoto šetření byly zmanipulovány právě proto, že kdosi potřeboval vyvolat dojem „volání veřejnosti po inkluzi“.

ještě více nezávislý pozorovatel
1 year 4 months ago

Pan Feřtek z Eduinu byl i v komisi ministra školství Fialy.
Tedy ze stejnou logikou lze tvrdit, že Eduin jedná v zájmu ministerstva školství.

Zdeněk Slejška
1 year 4 months ago

Pletete se, společnost Scio byla partnerem jedině kampaně Česko mluví o vzdělávání. A to ne jediným partnerem, ale spolu s dalšími, jako jsou společnosti Google, IBM a další.

Šárka Kadlecová
1 year 4 months ago
Zajímavé, pane Slejško, jenomže pro mne jako voliče naprosto nepodstatné. Pro mne, jako pro voliče, je naprosto nedůležité, jaké jsou nitky vztahů mezi zaměstnanci Eduinu a společností Scio, či jaké jsou vazby mezi Eduinem a ministerstvem, či mezi Eduinem a soukromými firmami, které Eduin sponzorují. Nezajímá mne to, nevolila jsem ani Scio ani Eduin. Považuji však za silně znepokojující tu skutečnost, že pan ministr Chládek se opírá ve svých postojích o šetření „nezávislé“ společnosti Eduin. Znepokojuje mne, že z pořadu ČT mi jistý pan Feřtek sděluje (se souzněním pana ministra), že „výzkum“ ukázal, že Hlas lidu volá po inkluzi. Jaký… Více »
Zdenek Sotolar
1 year 4 months ago
Podstatné ovšem je – a už jsme tady o tom mluvili – co vlastně EDUin je, koho (a proč) reprezentuje, jaké má názory a cíle (má-li jaké / často je nemožné odlišit, co EDUin vlastně hlásá, nebo co jen recykluje, zda je to společnost odborná, nebo jen publicisticko-nátlaková, zda je opravdu nezávislá, nebo jen hlásnou troubou výzkumníků ze SCIO). Zvenku to vypadá jako typicky česká nouzovka (jako herci v politice), protože nemáme skutečně reprezentativního zástupce učitelstva (komoru), pouze nějaké trpasličí asociace a asociace asociací. Ono si stačí na sebe vyvěsit cedulku s názvem nějakého spolku a pro média je to… Více »
Zdenek Sotolar
1 year 4 months ago

Abych ještě doplnil sám sebe: tím vůbec neříkám, že EDUIn je nějaké fatální zlo a páše zlo, že nedokáže píchnout do vosího hnízda a rozpoutat diskusi, že nenabízí prostor k výměně informací a názorů. Chci jen říci, že je nečitelný a stále nečitelnější. A rozhodně nepředstvuje hlas lidu. Howgh.

Lubomir
1 year 4 months ago

Pan Chládek řídí ministerstvo? Nenechte se vysmát. Neřídil, neřídí, možná chtěl řídit, ale opak je pravdou. Ministerští úředníci řídí pana Chládka. Dnes a již delší dobu není minstrem školství, ale cvičeným papouškem ve funkci minstra školství. A je to všude vidět. Skoro škoda se jím vůbec zabývat.

Nezávislý pozorovatel
wpDiscuz