Tisková zpráva: Na zbylé peníze z OP VK si nemusí sáhnout každá škola

ilustrační foto. by USAG- Humphreys (flickr.com) (CC BY 2.0)

Z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost má být rozděleno 800 mil. Kč, malé školy mohou přijít zkrátka.

Praha 16. dubnaMinisterstvo školství vyhlásilo novou výzvu v rámci OP VK, kde zbývá ještě velké množství finančních prostředků. Jde o tzv. šablony, což jsou konkrétní modelové projekty, které se škola zaváže realizovat a dostane na ně peníze. V případě poslední výzvy jsou ale podmínky nastaveny tak, že zejména pro malotřídní školy mohou být peníze nedosažitelné.

Minulý týden byla v rámci dobíhajícího OP VK vyhlášena výzva č. 56 pro základní a střední školy. Jde o tzv. šablony, v tomto případě čtyři modelové projekty, na které školy mohou čerpat peníze: čtenářské dílny, zahraniční jazykově vzdělávací kurz pro žáky, zahraniční jazykový kurz pro učitele a stínování (shadowing) pro učitele matematiky, přírodovědných a technických předmětů v zahraničí.

Maximální částka, kterou může škola získat, je 1 mil. Kč, minimální je stanovena na 200 tis. Kč. Projekt lze začít 1. 7. 2015  a ukončit 31. 12. 2015.

Minimální částka ale může školám s malým počtem tříd a učitelů působit těžkosti. Aby školy podmínku splnily, musejí se zavázat k tomu, že realizují alespoň 3 z navrhovaných šablon. Mohou to být pouze čtenářské dílny, jenže školy, které mají jen 1. stupeň (5. tříd) to nemohou naplnit, protože každá šablona se váže min. ke dvěma ročníkům, tudíž jim jeden chybí.

Pro školy s malým počtem učitelů, v kombinaci s krátkým časem na realizaci projektů, také může být problematické využít ostatních šablon, které předpokládají cestu do zahraničí.

Bob Kartous, vedoucí komunikace EDUin, řekl: „Je žádoucí, aby MŠMT navrhovalo takové možnosti k čerpání finančních prostředků z evropských fondů, které jsou otevřené pro všechny školy v systému. Jistě je to v jeho moci.“

Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Přidat komentář

7 komentářů k "Tisková zpráva: Na zbylé peníze z OP VK si nemusí sáhnout každá škola"

Seřadit dle:   nejnovějších | nejstarších | nejoblíbenějších
1 year 1 month ago

Ze které školy je ta fotka?
Pane Kartousi, vy jste jak vidím vedoucím komunikace EDUinu, pokuste se komunikovat, přemozte se a odpovězte.
Prosím!

Josef Soukal
1 year 1 month ago

Doporučuji diskusi na české škole. Poukazuje se v ní na něco, co lze stěží označit jinak než prasárna, řekněme proinkluzivní.

1 year 1 month ago
Nehledejte v politice logiku, pane Sotoláři. Inkluze je kouzelné slovo, synonymum pokroku a postmoderní společnosti. Ve svém důsledku ale zničí bezplatné české školství, v horším případě české školství jako takové, a v nejhorším může napadat samotnou českou státnost. Faktické znemožnění vzdělávání kohokoliv totiž nevratně poškodí celou generaci. To není jen inkluze, s ní jde ruku v ruce alternativní školství s ošemetnými výsledky, rozhodování dětí o sobě samých (to napadá model autorita-dítě, v důsledku nejen ve škole) či dehonestace učitelů, jak lehce předvedla paní Tereza, protože paní Tereza je výstupem pomlouvání školství, které se ještě bokem předvádí jako nějaký skanzen komunismu,… Více »
Radek Sárközi

1 year 1 month ago

Čtenářské kluby… tak jsem se chtěl podívat na článek Zbyňka Němce o čtení dětí se sociálně znevýhodněného prostředí a není tam, (zdůvodnění v AJ) a tak mě alespoň zajímalo, jak čtenářský klub získal ocenění EDUinu ale také to tam není.
Tak se má přirozená touha po vědění dnes neukojila.

Zdeněk Sotolář

Jak na Čtenářské kluby: http://ctenarskekluby.cz

To jsou fofry! Výzva je ještě teplá a byznys už jede.

Radek Sárközi
8 months 27 days ago