Šampioni inovací ve vzdělávání: Imagination Foundation

24. 6. 2015
EDUin
Screenshot_15

Výrobce hraček LEGO a organizace Ashoka, mezinárodní lídr v oblasti podpory sociálních inovací, se spojili v projektu Re-imagine Learning Challenge (Představme si vzdělávání jinak), díky němuž vyhledávají a podporují projekty z celého světa, které přinášejí pozoruhodné vzdělávací inovace postavené zejména na principu hry. O projektech natočili krátká videa, jejichž abstrakty v češtině vám přinášíme. Za překlady děkujeme Lucii Černé. Videa najdete ZDE. Jednotlivá videa publikujeme postupně.

První díl Šampioni inovací ve vzdělávání: Center for Inspired Teaching najdete ZDE.
Druhý díl Šampioni v učení hrou: College Catts Pressoir najdete ZDE.
Třetí díl Šampioni inovací ve vzdělávání: Design for Change najdete ZDE.
Čtvrtý díl Šampioni inovací ve vzdělávání: Dream a dream najdete ZDE. 
Pátý díl Šampioni inovací ve vzdělávání: Fabrettosˇs Children Fundation
najdete ZDE.

Imagination Foundation – A Champion of learning through play

Imagination Foundation je další z organizací, která věří, že má smysl učit děti prostřednictvím hry. Tato organizace se zaměřuje především na kreativitu a podnikavost, které se snaží rozvíjet u dětí napříč různými státy světa. Jedná se vlastně o celosvětové hnutí, které oslavuje kreativitu, hraní a sílu představivosti. Vzniklo na základě filmu o devítiletém chlapci, který vytvořil hru z kartonu.

Kreativita a podnikavost představují základní vlastnosti, které jsou v životě potřeba a které děti potřebují pro budoucnost a pro vlastní úspěch. Jde o schopnosti snít, přijímat výzvy a vytvářet věci tak, jak si představujeme. Jsou to vlastnosti, které potřebuje každý podnikatel a inovátor. Jsou potřebné pro vytváření pracovních míst, pro ekonomický rozvoj a pro reagování na potřeby společnosti. Zároveň maximalizují lidský potenciál a jsou tak využitelné ve všech oborech. S kreativitou a podnikavostí se rodíme všichni a jako děti tyto vlastnosti máme, ovšem postupem času se bohužel kamsi vytrácejí. Mnozí tvrdí, že za mizející kreativitu může vzdělávání a vzdělávací systém. Děti už nejsou tak spontánní, energické, vtipné, nekonvenční a mají menší představivost. Proto je třeba způsob jejich vzdělávání zásadně přehodnotit.

Organizace pomáhá dětem a místním komunitám posílit kreativitu prostřednictvím kreativních her. Programy jsou přitom vytvořené tak, aby kdokoli a kdekoli mohl hrát roli. Pracuje se s dobře dostupnými materiály, které nemají specifický účel (zpravidla se jedná o karton). Právě takové materiály nejvíce podporují představivost, jelikož s nimi je možné dělat prakticky cokoliv oproti hračkám, které zvládnou jen omezené množství pohybů a jejich chování je možné předpokládat. Děti pracují v týmech, což rozvíjí jejich kooperaci a komunikaci. Pokud mají nějaký problém, vyřeší si ho v rámci týmu samy. Činnost organizace pak vychází z předpokladu, že pokud budeme u dětí podporovat jejich přirozený kreativní talent, vyvine se u nich mnoho dovedností a postojů, které budou prospěšné pro jejich úspěch ve škole, v životě a v budoucí práci. V dětech je tedy nutné vzbudit přirozenou hravost a zvědavost. Projekty jsou zároveň užitečné v tom, že děti podněcují tvořit a zároveň přemýšlet o tom, jak to, co vytvoří, ovlivní někoho jiného. Místo oddělených předmětů se tedy děti zabývají svými projekty a učí se samostatně řešit problémy, se kterými se přitom setkávají.

Organizace se snaží být nízkoprahová, aby se do jejích aktivit mohli zapojit všichni, kdo o to mají zájem. Nejen, že využívají snadno dostupné materiály, ale aktivity nejsou náročné na přípravu, takže dospělí koordinátoři mohou všechno zvládnout velice rychle. Aktivity také mohou mít různou formu a všichni si je mohou přizpůsobit posle svých představ. Může se jednat o oslavu v parku v rámci místní komunity, nebo se z ní může stát vzdělávací projekt. Obdobně může trvat jedno odpoledne, nebo více dní. Idea je tedy taková, že každý, kdo se zajímá o rozvoj dětí a o jejich budoucnost, v tom může něco udělat. Podle organizace „může začít psát novou kapitolu“, a to bez ohledu na sociální postavení či národnost. Každý se tak může zapojit do „globální kartonové výzvy“.

Vzhledem k tomu, že svět, ve kterém žijeme, se neustále mění, jsou stále více potřeba lidé, kteří umí řešit problémy, umí komunikovat v prostředí, které je stále komplexnější. A k tomu je nutné být kreativní a podnikavý. Imagination Foundation tedy podporuje tyto klíčové kompetence u dětí napříč světem. Snaží se o to, aby vyrostla nová generace inovátorů a řešitelů problémů, která bude mít nástroje k tomu, aby vytvořila svět podle svých představ. Projekty mají na děti obrovský vliv a zástupci organizace doufají, že až to uvidí dospělí, pochopí, jak je podstatné kreativitu podporovat a také se zapojí.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články