IDEA: O lidech se základním vzděláním a jak si vedou na českém trhu práce

31. 5. 2018
EDUin
Screenshot_3-3

Doporučujeme záznam semináře na téma O lidech se základním vzděláním a jak si vedou na českém trhu práce, který proběhl 22. 5. v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studium (CERGE – EI). Na semináři byly představeny závěry studie Kláry Kalíškové a Aleny Bičákové týkající se nízkokvalifikovaných lidí a jejich uplatnění na českém trhu práce a studie autorů Markéty Horákové a Tomáše Sirovátky z VÚPSV, která se věnuje cílenosti nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Zároveň byly prezentovány závěry průzkumu zaměřeného na předčasné odchody ze vzdělávání, který provedla Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji. Studie a powerpointové prezentace přednášejících najdete ZDE.

Lidí se základním vzděláním v Česku dlouhodobě ubývá, ale vývoj posledních let naznačuje, že by se tento trend mohl otočit, zejména v důsledku přibývání lidí s nedokončeným vzděláním mezi mladými lidmi. Účast lidí se základním vzděláním na trhu práce je poměrně nízká a představuje tak určitý nevyužitý potenciál při současném nedostatku pracovních sil. 

Pod výrazem „nízkokvalifikovaní“ mají autorky studie Klára Kalíšková a Alena Bičáková na mysli lidi se základním nebo neukončeným středoškolským vzděláním. Z pohledu regionálních aspektů je jejich největší koncentrace v Karlovarském a Ústeckém kraji. Zároveň platí, že v regionech s vyšším podílem nízkovzdělaných osob je vetší podíl osob v exekuci.

Osoby se základním vzděláním, které jsou na trhu práce, jsou často dlouhodobě nezaměstnané. 61 % z nich je bez práce déle než 1 rok, 43 % z nich déle než dva roky. Mají dvojnásobnou pravděpodobnost, že budou dlouhodobě nezaměstnaní, než je tomu u zbytku populace. Jedním z nejčastějších důvodů nezaměstnanosti je ukončení pracovní smlouvy, která byla sepsána na dobu určitou, nebo práce na dohodu o pracovní činnosti (34 %), ve zbytku populace je to 25 %. Nízkokvalifikované osoby pracují mnohem častěji na zkrácené úvazky (9,6 % vs. 5,4 % ve zbytku populace) a velmi málo z nich podniká (OSVČ 9% vs. v populaci 17 %). Jejich mzdy nerostou s věkem. 40 % z nich pracuje jako obsluha strojů.

Jak můžeme zlepšit jejich situaci a proč bychom se měli zaměřit na předčasné odchody mladých lidí ze vzdělávání (v regionu Severozápad narostl počet žáků, kteří nedokončí střední školu, mezi lety 2013 – 2017 z 9,4 % – na 15, 6 %)?

Podívejte se na celý záznam semináře:


 

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články