V čele ministerstva školství je potřeba silná politická osobnost se zkušenostmi

Tisková zpráva: Komentujeme rezignaci ministra školství Vladimíra Balaše

1280px-Rohansky_palac_Karmelitska_06

Ministr školství Vladimír Balaš dnes oznámil, že v čele úřadu končí. Důvodem k rezignaci podle něj byly dlouhodobé zdravotní problémy. Jeho rozhodnutí ještě projedná vedení STAN. Podle EDUinu je potřeba do čela úřadu člověk, který má vedle odborného povědomí o resortu politickou váhu.

Miroslav Hřebecký, programový ředitel EDUinu: „Ministr Vladimír Balaš byl ze začátku výkonu své funkce kritizován, že se příliš neorientuje v problematice regionálního školství. Postupně se zapracoval a především poskytl prostor odborným pracovníkům kolem sebe. Přejeme mu, aby se jeho zdraví co nejdříve zlepšilo.

Co se týká výběru nového ministra nebo ministryně, nástupce by měl mít vedle odborné erudice také co nejvyšší politickou váhu, aby se resort školství ve vládě a při vyjednávání rozpočtu neztrácel. Pokud se potvrdí záměr Starostů jmenovat novým ministrem školství bývalého rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka, tak to z variant připadajících v úvahu bude asi ta nejlepší. Pan Bek má zkušenost z vlády a po úspěšném evropském předsednictví celkem silnou pozici. Vedle terciárního školství, v němž působil před politickým angažmá, má vize i pro školství regionální. Připomeňme, že byl jedním ze spoluautorů kapitoly o vzdělávání volebního programu STAN.“
logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články