Tisková zpráva: Změnil mi život. Tak vzpomínají na své učitele známé osobnosti ve spotu na podporu ceny pro inspirativní pedagogy – GTP CR

27. 3. 2019
Screenshot_2-13

Praha, 27. března – Na své učitele vzpomínají ve spotu například moderátor Martin Veselovský, herečka Martha Issová, či kardiochirurg Jan Pirk. Kromě pozitivních reakcí zaznamenal spot také vysokou sledovanost – jenom na sociálních sítích ho zhlédlo již přes 160 000 uživatelů. Rekordní je také počet nominací, které veřejnost na cenu Global Teacher Prize CR poslala – od začátku ledna se jich sešlo téměř 700.

Ve spotu, který se natáčel na začátku ledna, na svá školní léta vzpomíná 15 zajímavých osobností českého veřejného života. Bez ohledu na různorodost věku a profesního zaměření se všichni shodli na tom, že velké očekávání po příchodu do školy velmi rychle vystřídalo rozčarování. Většina ale přesto během školních let potkala pedagoga, který je dovedl nadchnout, inspirovat či je dokonce nasměrovat k budoucímu povolání.

Podobnou zkušenost přiznává i autor spotu, režisér Stanislav Adámek: „Dodnes vzpomínám na svého učitele na střední škole, který ve mně otevřel do té doby netušené obzory a nasměroval mě k tomu, co dělám nyní. Říkal jsem si, že tuto zkušenost by mohli mít i jiní, ale to, že si na učitele, kteří v jejich životě sehráli zásadní roli, vzpomněla většina účinkujících, mě samotného překvapilo.“

Spot se prostřednictvím sociálních sítí rychle šířil právě díky této pozitivní zkušenosti, se kterou se značná část veřejnosti mohla identifikovat. Jenom na sociálních sítích zhlédlo video přes 160 000 uživatelů,  kteří ho společně s osobními vzpomínkami na své učitele sdíleli mezi svými přáteli. To mělo v letošním druhém ročníku ceny za následek neuvěřitelný nárůst nominací zajímavých učitelů – celkem se jich sešlo téměř 700. Nominace jsou oproti minulým ročníkům unikátní také tím, že je mezi nimi řada pedagogů, kteří již svoje povolání nevykonávají a nechybí ani nominace in-memoriam. Důvod k nominacím těchto učitelů je shodný – příležitost poděkovat za vše, co v životě svých žáků znamenali.

Pozitivní reakce na spot potěšily i Marii Mališkovou, manažerku CSR a sponzoringu společnosti O2, která je letos hlavním partnerem ceny: „O rozvoj mladých lidí a stav českého vzdělávání se zajímáme dlouhodobě. Uvědomujeme si, že potřebná změna a modernizace celého systému závisí také na postoji a připravenosti učitelů. A proto si právě ti, kteří přinášejí do vzdělávání inovativní přístup, zaslouží ocenit a podpořit.“

Ředitel organizace EDUin, Honza Dolínek, vnímá průběh letošního ročníku velmi pozitivně: „Je skvělé, že veřejnost si začíná stále více uvědomovat důležitost učitelského povolání pro budoucí směřování nás všech. Pro dosažení jakýchkoliv změn k lepšímu je taková podpora nezbytná.“

Přijímání nominací bylo uzavřené 22. března, učitelé se do ceny mohou přihlašovat do konce března.