Michal Kaderka: Happening „Pošli pizzu do Mojžíře“ nebylo pouhé gesto, studenti se toho mnoho naučili

Studenti pražského Gymnázia Na Zatlance uspořádali sbírku na pizzu pro děti z ústeckého Mojžíře. Stalo se tak poté, co jedna z pizzerií odmítla dál do lokality kvůli dvěma incidentům rozvážet pizzu. Studenti se proto rozhodli vyjádřit solidaritu s místními dětmi a uspořádat happening na jejich podporu.

Hodně lidem vadí, že činy aktivistů často omezují ostatní. Našim studentům se podařilo přijít s pozitivním happeningem, který měl značný mediální dopad a upozornil na problém. A tím je, že nám ve vyloučených lokalitách rostou děti, na které dopadají plošná opatření a děti vnímají, že se k nim svět (mnohdy kvůli jejich sousedům či dokonce rodičům) obrací zády.

Protože studenti v rámci školních expedic strávili v Mojžíři týden dobrovolničením, znali mnoho dětí osobně. Nebyly to pro ně „děti z vyloučené lokality“, ale konkrétní jména, tváře a vztahy. Proto studenti dali najevo, že při nich stojí a myslí na ně.

Happening „Pošli pizzu do Mojžíře“ byla studentská mimoškolní aktivita, která se zrodila ve svátečním prodlouženém víkendu.

Co studenti zvládli a co se naučili:

  • vést crowfundigovou kampaň a dát o ní vědět ostatním,
  • zjistit si co nejvíce informací a vyhodnotit, co jsou schopni zvládnout,
  • vyhodnotit a řešit rizika, jejichž dopad by se obrátil proti nim i dětem,
  • najít si pro svůj happening partnery, s kterými by vyřešili bezproblémový průběh happeningu,
  • vyřešit logistický problém: zajistit dodávku desítek pizz z několika pizzerií, aby pizzy dorazily do školy před začátkem velké dopolední přestávky tak, aby nebyla nijak narušena další hodina,
  • udělat si medialist, napsat tiskovou zprávu, umět ji poslat a následně komunikovat s novináři (media relations),
  • formulovat a obhajovat své postoje ve veřejném prostoru,
  • vyrovnat se s nenávistnými projevy, které směrovaly proti nim samotným,
  • udělat radost dětem.

To vše zhruba v pěti dnech!

Studentky i studenti prokázali, že umí předvídat rizika a předcházet jim, mají organizační i komunikační dovednosti, tedy solidní mix, pro které rádi používáme pojmy hard skills a soft skills.

Jsem na naše studentky a studenty hrdý. Jsem hrdý na mladé lidi, protože ukazují, že jim není svět lhostejný a přemýšlí, jak jej udělat lepším místem pro nás všechny. Díky!

Více o iniciativě:

MK_zkouska
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články