Rádio Proglas: České školství se připravuje na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny

2. 3. 2022
EDUin
Screenshot_2

Miroslav Hřebecký komentoval ve včerejším vydání pořadu 13+ na rádiu Proglas aktuální situaci spojenou s uprchlickou krizí v důsledku války na Ukrajině. Poslechněte si záznam vysílání. Text byl převzat z webových stránek rádia Proglas.

České ministerstvo školství dá 150 milionů korun na podporu ukrajinských studentů na našich univerzitách. Peníze poslouží řádným studentům i těm, kteří přijedou na krátkodobé pobyty. Milionovými dary ministerstvu přispívají i finanční a investiční skupiny. Programového ředitele Miroslava Hřebeckého ze společnosti EDUin se Anežka Jakubcová v pořadu 13+ ptala na co zaměřit síly a kam investovat finanční prostředky.

„Opět mne velmi příjemně překvapili rektoři českých vysokých škol, že reagovali už minulý týden a vlastně byli první, kdo už v rámci svých institucí začali zjišťovat potřeby svých ukrajinských studentů. Předpokládám, že to je obor od oboru, region od regionu trošku jiné. Ministerstvo se bude určitě ptát, kam ty prostředky zacílit,“ ocenil Hřebecký ale upozornil na riziko, aby nedošlo k odlivu mozků z Ukrajiny, tedy kvalifikovaných a mladých lidí, což by poválečnou obnovu země komplikovalo.

Hranicí s Ukrajinou už do Evropské unie přešlo přes půl milionu uprchlíků. Nejvíce do Polska. I lidé v Česku aktivně nabízejí uprchlíkům ubytování, solidarita je velká. Na některých místech (v obcích) se rázem může objevit desítky cizinců – i dětí. Podle experta na vzdělávání Hřebeckého by na to české školství mělo být procesně připraveno. Od letošního školního roku se upravila pravidla pro práci s žáky s cizí státní příslušností. Nově kraj musí určit v obci s rozšířenou působností jednu školu, případně všechny, které mají víc než pět procent žáků s cizí státní příslušností, ve kterých se děti učí češtinu. „Pokud by uprchlíci z Ukrajiny získali status válečných uprchlíků, mají podle Státního integračního programu nárok na 400 hodin výuky češtiny. Bude proto potřeba, aby ministerstvo školství podpořilo zřizovatele, v případě základních a mateřských škol obce tak, aby byli schopni tuto jazykovou podporu poskytnout skutečně všem, kteří ji budou potřebovat,“ upozornil Miroslav Hřebecký, který se na dotčená ministerstva obrátil s apelem k zahájení procesu přípravy, aby včas došlo k dostatečnému zajištění všech vzdělávacích potřeb těchto dětí.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články