Ukažte, že umíte učit. Nahrajte vzdělávací video.

8. 10. 2013
EDUin
khan-2

Khanova škola právě spustila projekt s názvem „Umíš učit? Ukaž se!“. Na stránce můžete nahrávat vzdělávací videa o délkách 2 až 10 minut. Cílem projektu je objevit šikovné lidi, kteří by pomocí výukových videí rádi předali své vědomosti ostatním a zároveň na internetu zdarma zpřístupnit větší objem vzdělávacího obsahu v českém jazyce. Podmínkou účasti v soutěži je přihlášení alespoň dvou videí.

„V Česku jakoby se zabydlelo přesvědčení, že od vzdělávání jsou tu jen školy. To ale nikdy nebyla tak docela pravda a dnes, v době vyspělých technologií, je to pravda ještě méně. Naším cílem je tedy najít české Khany. Anebo spíš Komenské, protože v internetové době už přízvisko “učitel národů” nemusí být jen uctivou nadsázkou,“ říká k ambicím projektu Otakar Jícha, předseda Khanovy školy.

Videa můžete na stránky nahrávat až do 8. prosince. Pokud si s jejich tvorbou nevíte rady, můžete se během následujících dvou měsíců zúčastnit workshopu, kde vám budou asistovat lektoři z Khanovy školy. Pro zájemce jsou k zapůjčení připraveny dvě desítky tabletů a desítka kvalitních mikrofonů. Dne 2. listopadu se uskuteční workshop zaměřený na tvorbu videí na Univerzitě Palackého v Olomouci, 16. listopadu pak na Fakultě informačních technologií ČVUT, ten druhý bude i online streamovaný. Můžete také sledovat online kurzy přes Google+ Hangout.

Od 8. do 19. prosince proběhne hlasování veřejnosti, která vybere nejzdařilejší výuková videa. Výherci dostanou ceny v hodnotě až 10 tisíc korun.

Stránku Umíš učit? Ukaž se! najdete ZDE.

 

O činnosti Khanovy školy 

Khanova škola si klade za cíl přeložit výukový obsah stránek Khan Academy. Videa Khan Academy jsou principiální, stručná a zábavná. Za rok existence Khanovy školy bylo spolu s dobrovolníky do češtiny přeloženo téměř 1200 z přibližně 4400 videí. Videa v českém jazyce se tak zařadila na čtvrté místo v počtu lokalizovaných videí, navíc tempo překladů stále roste. Více než 110 videí je nadabovaných. Nezisková organizace také ve spolupráci s univerzitami uspořádala dva překladatelské maratony. Další dva maratony jsou v plánu (jako součást workshopů v Olomouci a Praze). Nemalý úspěch pro Khanovu školu představuje užší spolupráce s mateřskou organizací Khan Academy, která přebrala její diagnostický nástroj pro sledování stavu překladů a doporučila jej organizacím v ostatních zemích. Více o neziskové organizaci Khanova škola se dozvíte na khanovaskola.cz.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články