Lékařská fakulta UK připustí k přijímačkám i studenty, kteří u maturity neuspěli

25. 6. 2012
EDUin

Publikujeme komentář z Lidových novin, který vyšel s titulkem Maturity bez pocitu osobního selhání, v němž děkan 2. Lékařské fakulty UK Ondřej Hrušák vysvětluje postoj své školy k maturantům, kteří letos neuspěli u státní maturity a komentuje i její budoucí možnosti jako vstupenky na vysokou školu.

 

Ministr odvolal ředitele firmy Cermat Zeleného, ta se podle všeho usilovně snaží napravit svoje chyby v hodnocení státních maturit. Kolem maturit se objevily otázky více i méně relevantní, většinou bez jasné odpovědi: lze skládat zkoušky na vysokou školu i bez státní maturity? Koho místo ředitele Zeleného? Chodil Zelený do práce bos, nebo v sandálech? Zohledňují – či budou zohledňovat – vysoké školy výsledky státních maturit? Co od státních maturit vlastně chceme? Neplatíme za to vše firmě Cermat příliš vysokou cenu? Některé z těchto otázek jsou důležité pro školy s vysokým převisem zájmu, jako je 2. lékařská fakulta UK.

Kvalitní středoškolské vzdělání je určitě důležité pro zdárné pokračování na univerzitě. Vždy mi přišlo logické, že se stát snaží o znovunabytí dohledu nad průběhem maturit. Kontrola úrovně maturit byla ale i v dobách, kdy se maturitám ani neříkalo „státní“ a kdy na to neexistovala firma čerpající stovky milionů korun ze státního rozpočtu. Liberalismus posledních desetiletí zjevně umožnil vydávat maturity i na školách s nižší úrovní nebo s příliš specifickým zaměřením. Vysoké školy tedy jistě uvítají větší pořádek v maturitách, zejména pořídí-li to ministerstvo za rozumné náklady. Jestli přitom někteří studenti neuspějí, nemusí se vždy jednat o jejich osobní selhání. Může to být důsledkem toho, že jejich škola je připravovala na něco jiného než na maturitu. A letošní neúspěchy považuji spíše za vizitku firmy Cermat, nikoliv samotného uchazeče či jeho školy.

K přijímačkám i bez potvrzení Nemá-li někdo (dosud) maturitu, může jít na přijímačky? Rozhodně ano. Uchazeči by se sice měli před přijímacím řízením ubezpečit na studijním oddělení vybírané školy/fakulty, ale předpokládám, že většinou bude postup podobný jako na naší fakultě. Úspěšně složená maturitní zkouška je podmínkou zápisu, který následuje až s odstupem po přijímacích zkouškách. Pro vykonání přijímaček však nutný není. Nemá-li tedy uchazeč potvrzení o úspěšném složení maturity při přijímačkách, dodá jej kdykoliv mezi přijímačkami a zápisem do 1. ročníku.

Kdo má vést projekt státních maturit nadále? Nemyslím si, že hlavním problémem pana Zeleného byl neformální zjev či oblékání. (Nakonec pro některé jsou větším módním hříchem ponožky v sandálech než bosá noha.) Můj dojem z pana Zeleného vždycky byl, že chtěl „dosáhnout“ významného podílu neúspěšných. Nový koordinátor maturit by však o žádné takové potvrzení vlastní důležitosti usilovat neměl. Možná se předchozím ministrům nechtělo určovat, které školy by se neměly ukončovat maturitou. Přestože vyšší podíl neúspěšných na určité škole by jistě ulehčil ministerstvu jednání o dalším profilu dané školy, státní maturita by neměla vytvářet stovky mladých lidí s pocitem osobního selhání.

Budou vysoké školy zohledňovat výsledky státních maturit? Rozhodně ne v současné podobě, kdy dominuje chaos v hodnocení. Prvním krokem musí být konsolidace hodnocení maturit. Ani potom ale nadšeně neskočíme po výsledcích maturit a nezapojíme je do přijímacího řízení. Nejdříve musíme vidět výsledky maturit u všech uchazečů (taková data nám dosud ministerstvo/Cermat nedává). Teprve pokud uvidíme, že nám státní maturity něco říkají, můžeme o jejich zapojení uvažovat. A pokud je zapojíme, musíme vyřešit technické aspekty typu sladění výsledků českých, slovenských a jiných maturit a podobně.

Počet Čechů ve věku maturujících v důsledku demografického vývoje klesá a ještě pár let klesat bude. Namísto negativních signálů, mezi něž dosud patří systém státních maturit, bychom se měli snažit motivovat ty nejlepší ke studiu na univerzitách.

 

Autor je děkan 2. lékařské fakulty UK

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články