Novinky: Ministerstvo chystá pro uprchlíky z Ukrajiny systém jazykových kurzů na středních školách

23. 3. 2022
EDUin
sarah-noltner-4U3d6u_p-fE-unsplash

ČTK přinesla zprávu o chystaném programu intenzivní jazykové podpory pro středoškoláky z Ukrajiny, kteří nastoupí v důsledku války do českých škol. Podbná intenzivní příprava pro žáky s odlišným mateřským jazykem na středních školách chybí dlouhodobě. Podporu by si proto zasloužili i ostatní žáci cizinců, na což dlouhodobě upozorňuje například organizace META. Text vyšel na zpravodajském webu Novinky.cz.

Ministerstvo školství chce pro uprchlíky z Ukrajiny zlepšit jazykovou podporu na středních školách. Ukrajinští žáci by podle něj mohli do škol přicházet již se základními znalostmi češtiny z intenzivních kurzů a po nástupu ke vzdělávání by měli mít nárok na dalších 200 hodin jazykové výuky pro cizince. Ve středu to uvedl Ondřej Macura z tiskového odboru úřadu s tím, že systém následných jazykových kurzů v SŠ by měl fungovat od září.

O konkrétním modulu vzdělávání se rozhodne podle počtu a rozložení ukrajinských žáků v českých školách. „Chystáme v zásadě dvojí podporu, a to v rámci snahy nastavit pro ukrajinské žáky pokud možno co nejefektivnější způsob výuky češtiny jako cizího jazyka,“ sdělil Macura.

Plánují se podle něj intenzivní jazykové kurzy češtiny, které by nabízely střední školy i další instituce zabývající se výukou češtiny jako cizího jazyka.

320 + 200 hodin

Intenzivní jazykové kurzy by podle Macury mohly být v rozsahu minimálně 80 hodin a maximálně 320 hodin. Žáci by měli mít nejvýše čtyři vyučovací hodiny denně a nejméně jednu vyučovací hodinu za den ve třech dnech v týdnu, řekl.

„Cílem těchto kurzů by bylo při rozsahu 320 hodin dosáhnout úrovně A2 tak, aby ukrajinští žáci dostali dobrý jazykový základ, který mohou již rozvíjet a který jim umožní porozumět základním informacím ve škole, případně se na neznámé umět zeptat,“ zmínil.

Dalších 200 hodin – po nástupu do školy – jazykové podpory by od září, tedy od nového školního roku, měly organizovat samotné střední školy. Ukrajinští žáci by se mohli účastnit jazykových kurzů v době běžné výuky ve škole. Obsah vzdělávání by se jim přitom mohl upravit. S úpravou výuky na nezbytně nutnou dobu pro děti uprchlíků počítá návrh zvláštního zákona, který je aktuálně v Parlamentu.

„Typicky se může jednat o zdokonalování znalostí českého jazyka žáka. U žáků z Ukrajiny může být zpočátku vhodné soustředit se na jejich adaptaci,“ nastínil Macura.

Upozornil zároveň, že ale zatím stále není jasné, kolik žáků z Ukrajiny a kam do škol nastoupí. „MŠMT má připraveno několik modelů vzdělávání, které však závisí na konkrétním počtu a rozložení žáků,“ poznamenal.

Úpravy přijímaček

Podle platných předpisů se uchazečům o studium maturitních oborů po vzdělávání v zahraničí promíjí jednotný test z češtiny a nahrazuje se pohovorem. Test z matematiky by podle návrhu zvláštního zákona, který schválila Sněmovna, mohli uprchlíci z Ukrajiny skládat i v ukrajinštině nebo angličtině.

Přihlášky na maturitní obory si budou moct podat zřejmě do 5. dubna, na nematuritní obory do 8. dubna.

V základních školách je od loňského září rozsah kurzu češtiny pro cizince 100 až 200 hodin po dobu maximálně deseti měsíců. Kurzy musí nabízet aspoň jedna škola v každém obvodu obce s rozšířenou působností. Podle kritiků tento systém nadále opomíjí potřebu dlouhodobé podpory jazyka při výuce. Jazyková podpora ve středních školách je podle nich zatím často nulová.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články