Z čeho se maturovalo? To nesmí nikdo vědět

30. 5. 2011
EDUin
359572656_51a00dc2a6_m

PRAHA – S jakými otázkami se budou muset studenti vypořádat u písemných státních maturit, se veřejnost nedozví. Cermat, který ministerstvo školství pověřilo přípravou a zajištěním zkoušky, zakázal testy zveřejnit.

„Školy od nás dostanou informaci, že testy jsou chráněny autorským zákonem a že se po skončení maturit nesmějí zveřejnit,“ potvrdil LN mluvčí Cermatu Petr Habáň. Cermat chce testy používat i v dalších letech.

 

Zveřejněte aspoň letošní verzi, žádají kritici
Ozývají se ale kritické hlasy. Bývalý náměstek ministra Josefa Dobeše a původně i kandidát TOP 09 na post šéfa resortu školství Jan Vitula je přesvědčen, že minimálně při premiéře maturit by se testy zveřejnit měly. „Veřejnost by měla mít možnost se podívat, co se za ty peníze vytvořilo,“ uvedl Vitula. Příprava maturit stála 680 milionů.

 

Ani ředitel Střední průmyslové školy stavební v Brně Pavel Sáňka nepovažuje rozhodnutí Cermatu za seriózní. „Společnost by měla vidět, co jsou státní maturity za zrůdnost,“ tvrdí.

 

Jeho kolegyně z pražského Gymnázia Arabská Zdeňka Hamhalterová naopak chápe, že Cermat nechce kompletní zadání testů zveřejňovat. „Databáze příkladů nemůže být nekonečná. A když Cermat nabídl v zimě studentům v pořadí druhé zkušební testy, tak už je ani nechtěli,“ hodnotí.

 

‚Něco není v pořádku‘
Kritik státních maturit senátor Marcel Chládek (ČSSD) tvrdí, že takové utajování nasvědčuje tomu, že všechno není v pořádku. „Po tom, co Cermat předvádí, je pro mě nepřijatelné, aby v této podobě fungoval i nadále. Měl by se zrušit nebo by se mělo dost razantně obměnit vedení,“ prohlašuje.

 

Jediné, co je Cermat ochoten zveřejnit, jsou jednotlivé příklady, o nichž by studenti začali po skončení maturit spekulovat jako o chybných. V případě, že by chybné skutečně byly, Cermat by je z testů zpětně odstranil, aby žádného maturanta nepoškodily.

 

První testy dostanou studenti 30. května. Všichni povinně usednou k testům z češtiny a pak buď k matematice, či cizímu jazyku.

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články