Zveřejněte rozpočet státní maturity

11. 10. 2010
EDUin
logo_EDUinfo

EDUin žádá ministerstvo školství, aby zpřístupnilo veřejnosti srozumitelný rozpočet státní maturity

Praha 11. října 2010 – Obecně prospěšná společnost EDUin požádala 1. září 2010 ministerstvo školství, aby zveřejnilo jednoduchý a srozumitelný rozpočet státní maturity. Vedl ji k tomu fakt, že po celou dobu její přípravy ani teď neexistuje veřejně přístupný dokument, kde by bylo alespoň zhruba uvedeno, za co chce stát utratit sedm set miliónů korun, s nimiž se počítá do roku 2012 na generální zkoušku a první ročníky státní maturity.

EDUin k této žádosti vedlo zjištění, že jeden ročník státní maturity na Slovensku stojí slovenské daňové poplatníky zhruba 413 000 Euro, tedy něco víc než 10 miliónů českých korun. Ročník české státní maturity bude stát sedmnáctkrát až dvacetkrát více. To je tak zásadní rozdíl, že by si veřejnost zasloužila vysvětlení, za co hodlá CERMAT tyto peníze utratit a jestli bude kvalita české státní maturity také úměrně vyšší.

Na tuto žádost odpověděl tiskový odbor ministerstva až po telefonické urgenci 17. září stručným dopisem, že se má EDUin obrátit přímo na organizátora maturit, ministerstvu podřízenou organizaci CERMAT. Tiskový odbor CERMATu ale zveřejnění rozpočtu odmítnul. Proto se EDUin obrací znovu přímo na ministra školství, aby zajistil zveřejnění jednoduchého a veřejnosti srozumitelného materiálu, z něhož by bylo jasné, za co utrácíme desítky miliónů při právě probíhající generální zkoušce a jak bude vypadat rozpočet první státní maturity na jaře 2011.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „Oceňujeme, že se ministru Dobešovi při jednání s dodavateli podařilo snížit rozpočet státní maturity o desítky miliónů. Ale pokud je CERMAT schopen zorganizovat tak složitou akci, jakou je státní maturita, jistě by zvládl zpracovat i desetiřádkový přehledný rozpočet, z něhož bychom například pochopili, za co utratíme tento týden oněch sto čtyřicet milionů, které investujeme do generální zkoušky státní maturity. Takový materiál by měl být běžně dostupný na webu CERMATu či ministerstva. Každý si může zkontrolovat, že tam nic takového není. Vzhledem k tomu, že na naši žádost CERMAT nereaguje, doufáme, že k panu ministru Dobešovi bude vstřícnější. Za ochotu vyhovět naší prosbě panu ministrovi předem děkujeme.“

Kontakty:

· Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin o.p.s.
e-mail: tomas.fertek@eduin.cz, mobil: 602687016

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články