Aktuální témata na našich blozích: přínos on-line přednášek, senioři tvořte Wikipedii, peníze z EU do škol?

31. 1. 2014
EDUin
MG_27123

Sledujte naše bloggery. Dozvíte se, čím zaujal v USA student ČVUT, proč by měli senioři psát Wikipedii nebo zda má smysl podporovat české školy z peněz Evropské unie. Kromě tradičních psaných příspěvků nabízíme i videoblogy. Následující výběr představuje široké spektrum generací a názorů – od představitelů akademické sféry po zástupce ze školní praxe.

  • Nebojte se vzdělávat děti se specifickými potřebami. Jitka Kendíková je ředitelkou základní školy a gymnázia, kde se vzdělávají děti s poruchou autistického spektra. Své zkušenosti shrnuje v knize Jak zvládnout problémy dětí se školou?, která obsahuje pedagogické i organizační tipy pro všechny, kdo vzdělávají žáky se specifickými vzdělávacími potřebami. Videoblog ZDE.
  • Online přednášky studenty z poslucháren nevyženou. Student ČVUT Vojtěch Ciml vysvětluje přínos videozáznamů z přednášek. Nahrávky podle něj tradičnímu vyučování nekonkurují, ale užitečným způsobem jej doplňují. Ciml za tím účelem vyvinul speciální aplikaci a založil server SlidesLive.com, který vzbudil zájem Stanfordské univerzity. Na videoblog se podívejte ZDE.
  • Fondy EU (ne)směřujte do škol. Ondřej Neumajer se zamýšlí nad názorem Ondřeje Šteffla (Scio), že evropské finance by bylo lépe směřovat do vzdělávání mimo školský systém. Děti totiž dosahují dobrých výsledků v oblasti ICT i přes špatné technologické vybavení škol (výsledky šetření PIAAC). Autor navrhuje nelámat nad školami hůl a hledat řešení. Čtěte ZDE.
  • Pojďte psát a opravovat Wikipedii, vyzývá Jan Sokol seniory. Znalosti starší generace nemusejí zmizet v propadlišti dějin. Na Wikipedii z nich může mít užitek spousta (nejen) mladých lidí. Jan Sokol, který sám do Wikipedie píše, v blogu představuje projekt i60.cz a oslovuje seniory, aby se k němu připojili. Na videoblog se podívejte ZDE.
  • Bez testování se váš systém nezlepší, vzkazují nám podle Dominika Dvořáka mezinárodní odborníci. Dvořák se ve svém příspěvku vrací k názorům Andrease Schleichera prezentovaným v rozhovoru pro týdeník Respekt (ZDE). Polemizuje přitom s tvrzením, že hlavním problémem českého školství je selekce. Přečtěte si ZDE.

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články