Tisková zpráva: Programová část koaliční smlouvy pro školství je ambiciózní, ale některá témata stále chybí

8. 11. 2021
EDUin
640px-Strakova_akademie_z_Manesova_mostu_2

Koalice SPOLU a Pirátů se Starosty dnes podepsaly koaliční smlouvu a s ní i programovou část na následující čtyřleté volební období. V oblasti školství jde program především cestou kontinuity. Za EDUin vybíráme, co je v programovém prohlášení důležité a na co naopak koalice zapomněla.

EDUin jako pozitivní hodnotí, že je pokrytých velmi mnoho témat, která jsou v souladu s cíli Strategie 2030+. Programové prohlášení zmiňuje proměnu cílů a obsahu vzdělávání, jeho ověřování, řešení nerovností nebo proměnu pregraduální přípravy a profesního vzdělávání učitelů a celoživotní vzdělávání.
Program mluví o růstu prostředků a výdajů na vzdělávání. Ty je ale následně nutné investovat především do kapacit na samotné provedení všech slibovaných reforem.

Co ale v programu například chybí:

  • posílení střední úrovně  podpory v rámci vzdělávacího systému, diskutovaný střední článek. „Nezapomínejme, že jde o jeden z receptů na hlavní bolístky školství pojmenované ve Strategii 2030+,” upozorňuje programový ředitel EDUinu Miroslav Hřebecký.
  • větší důraz na meziresortní spolupráci ve vzdělávání – „Je potřeba pracovat s rodinami znevýhodněných dětí a meziresortně propojit školy a pracovníky sociálních služeb, zdravotnictví a neziskových organizací. Některé problémy zkrátka školy nevyřeší samy a spolupráce napříč resorty je podmínkou snižování nerovností ve vzdělávání,” vysvětluje analytik EDUinu Jan Zeman.
logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články