Na stránkách ceskomluvi.cz začala debata o technickém vzdělávání

24. 1. 2013
EDUin
logo_EDUinfo

Má stát dodávat firmám kvalifikované pracovníky na objednávku, nebo je zodpovědný svým občanům a měl by jim pomáhat v osobním rozvoji.

Praha, 24. ledna 2013 – Na stránkách nově zahájené půlroční kampaně Česko mluví o vzdělávání včera odstartovala série debat, které v třítýdenních cyklech chtějí shrnout názory na některé otázky spojené se vzděláváním. Cyklus debat je jen jednou z linek kampaně a začíná ve středu 23. ledna diskusí o technickém a učňovském vzdělávání.

V dalších týdnech se bude debatovat například o možném rušení víceletých gymnázií, o tom, jak učinit z učitelství žádanou a respektovanou profesi, nebo o tom, co se dnes děti naučí ve škole a co mimo ni. Kromě této linky debat na stránkách www.ceskomluvi.cz najdete i diskusi o tom, co by měl umět absolvent základní školy, či simulaci vzdělávání budoucnosti.

Hlavní linka debat bude v třítýdenních cyklech – každý druhý týden nové téma – řešit postupně osm tematických okruhů souvisejících se vzdělávací politikou. Každé z nich obsahuje několik detailnějších otázek.

Seznam všech témat a podtémat si můžete přečíst ZDE.

 

Téma 1, 23. 1. – 13. 2.: Co lze udělat pro větší přitažlivost technických oborů? A je to vůbec třeba?

Podotázky:

  • Má veřejné vzdělání zajišťovat pracovníky pro firmy? Je to jeho úloha?

  • V jaké podobě by bylo možné zavést polytechnickou výchovu do základních a středních škol? Proč vymizely dílny, pozemky, vaření?

  • Víme, proč máme nedostatek kvalifikovaných řemeslníků a technické inteligence?

  • Jak by se měly změnit učební obory, aby přestaly být „poslední volbou“?

Každá debata bude zahájena krátkým shrnutím stavu diskuse a texty účastníků debaty, které oslovil EDUin jako zastánce různých pólů názorového spektra. Tentokrát se debaty zúčastní:

  • Miloš Rathouský, expert Svazu průmyslu a dopravy
  • Jakub Švec, lektor osobnostně sociální výchovy sdružení Projekt Odyssea

 

Zdeněk Slejška, výkonný ředitel EDUin, řekl: „Téma technického vzdělávání, potřebnosti řemesel a nedostatku vhodných zaměstnanců pro firmy jsme vybrali jako první proto, že je přinejmenším v posledním roce velmi živé. Ale také proto, že v sobě skrývá mnohem obecnější otázku po smyslu a cílech vzdělávání. Ta zní: Má být státem organizované vzdělávání především výchovou k profesi, nebo k osobnímu rozvoji? Jestliže chceme mluvit o smyslu, podobě a cílech vzdělávací politiky, na tuto základní otázku si musíme umět odpovědět.“

Kontakty:

· Zdeněk Slejška, výkonný ředitel EDUin, o. p. s.

e-mail: zdenek.slejska@eduin.cz , mobil: 605 967 368

 

 

Poznámky pro editory:

  • Starší tiskové zprávy o kampani ČMoV najdete ZDE.

  • Seznam témat a časový rozvrh diskusí najdete ZDE.

  • Česko mluví o vzdělávání je půlroční projekt, jehož cílem je informovat prostřednictvím diskusí a médií co nejširší veřejnost o aktuálních problémech vzdělávání a zvýšit tak tlak na politickou reprezentaci, aby hledala adekvátní řešení. Kampaň finančně podpořili: Nadace OSF Praha, Google ČR, IBM ČR, Microsoft ČR a Scio.cz.

  • EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin, o. p. s., byla založena v květnu 2010 a realizuje a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz.

 

 

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články